Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe bank?

Nieuwe bank kopen

Een nieuw bankstel kiezen kan nog best lastig zijn. Je wilt natuurlijk niet alleen een comfortabele plek om te zitten, maar de nieuwe bank vormt ook een belangrijk onderdeel van de inrichting van je huis en moet dus passen bij de stijl van de woonkamer. Ben je van plan om binnenkort een nieuwe bank te kopen? Hier onze tips om op te letten bij het kiezen van een nieuw bankstel.

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat voor soort bankstel je wilt. Er zijn verschillende soorten en vormen beschikbaar, waaronder de klassieke zitbank, de hoekbank en de loungebank. De keuze hangt af van de grootte van de kamer, de hoeveelheid mensen die het bankstel gaan gebruiken en hoeveel comfort je wilt. En het budget natuurlijk!

Rechte bank

Een rechte zitbank is een goede keuze voor kleinere of smallere woonkamers of als je meer traditionele meubels wilt. Of als je gewoon een eenvoudige, strakke uitstraling wilt. Daarnaast biedt een rechte bank vaak onverwacht vel zitruimte, omdat de rugleuningen rechtop staan. Hierdoor kun je gemakkelijker rechtop zitten en een boek lezen of tv kijken. In een dergelijke zithouding neem je nu eenmaal veel minder plek in.

Loungebank

Als je graag op je bank ligt of een plek wilt om lekker te hangen, dan kan een rechte bank minder geschikt zijn. Kies dan voor een lekkere loungebank. Een loungebank is ontworpen voor comfort. Het heeft over het algemeen een diepe zitting en een lage rugleuning, zodat je gemakkelijk kunt achterover leunen en ontspannen. Dit maakt een loungebank perfect voor lange avonden tv-kijken of voor gezellig samenzijn met vrienden en familie.

Een loungebank neemt wel meer ruimte in beslag dan een rechte bank. Hierdoor kan het lastiger zijn om een loungebank in een kleine woonkamer te plaatsen. Daarnaast kan de diepe zitting van een loungebank het lastiger maken om eruit op te staan, vooral voor mensen die al wat ouder zijn.

Hoekbank

Een hoekbank is een bankstel dat bestaat uit twee delen die haaks op elkaar staan. Dit is een goede optie als je veel zitruimte wilt en de beschikbare ruimte optimaal wilt benutten. Hoekbanken zijn er zowel in een rechte uitvoering, als in lounge uitvoering. Daarbij is een rechte hoekbank ook deels als loungebank te gebruiken, als de kussens in de hoek breed genoeg zijn.

Afmetingen en ruimte

Bij het kiezen van een bankstel is het ook belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Meet de kamer op en zorg ervoor dat het bankstel past zonder te veel ruimte in te nemen. Kijk ook goed tot welke hoogtes de bank zou komen en hoe dit de doorkijk van je woonkamer zal beïnvloeden. Door bijvoorbeeld dozen in de woonkamer te plaatsen, krijg je al snel een goed beeld van hoe de bank in de ruimte zou komen te staan. Hou er rekening mee dat een bank meestal niet strak tegen het raam komt te staan (of radiator), liever niet te dicht op bijvoorbeeld de tv of haard moet staan en dat er voldoende ruimte is om makkelijk naar de bank toe te lopen.

bankstel woonkamer / nieuwe bank

Kleur en stijl

Naast de grootte en vorm van het bankstel, moet je ook rekening houden met de kleur en stijl. Populaire kleuren voor een bankstel zijn zwart, grijs, bruin en beige, maar je kunt ook kiezen voor een opvallendere kleur als je dat wilt. Houd er rekening mee dat een lichte kleur bankstel gevoeliger is voor vlekken en vuil dan een donkere kleur. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede impregneermiddelen.

Accessoires en toevoegingen

Om het comfort en de stijl van het bankstel compleet te maken, zijn er verschillende accessoires die je kunt toevoegen. Een hocker is bijvoorbeeld handig als extra zitplek of als voetenbankje. Een salontafel is ook handig om drankjes en snacks op te plaatsen, terwijl een laptoptafeltje handig is om op te werken of om te lezen.

Kortom, het kiezen van een nieuw bankstel is een belangrijke beslissing die goed doordacht moet worden. Als je een strakke, eenvoudige uitstraling wilt en veel zitruimte nodig hebt, dan is een rechte bank wellicht de beste keuze. Als je daarentegen op zoek bent naar comfort en ontspanning, en bereid bent om wat extra ruimte op te offeren, dan is een loungebank een goede keuze. Overweeg de grootte en vorm van het bankstel, de kleur en stijl, en eventuele accessoires om ervoor te zorgen dat het bankstel goed past bij de rest van de woonkamer, jouw levensstijl en interieur.

1 gedachte over “Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe bank?”

Laat een reactie achter