Opberg tips: Waar laat je al dat speelgoed?

Is er in jouw huis ook weer veel speelgoed bijgekomen deze maand? Lijkt jouw woonkamer af en toe ook eerder een op kinderopvang, dan op een plek om te zitten? Het kan soms nog best lastig zijn om al dat speelgoed van de kinderen op te ruimen. Je hebt altijd ruimte te kort. Ook wil je veel speelgoed het liefst uit het zicht. Hoe hou je het netjes?

Waar laat je al dat speelgoed van de kinderen?

Het opbergen van speelgoed kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende creatieve en effectieve manieren om dit te doen. Hier zijn enkele ideeën:

Speelgoedkisten en bakken

Gebruik grote speelgoedkisten of plastic bakken om speelgoed op te bergen. Label de bakken zodat het voor zowel jou als de kinderen duidelijk is wat erin zit. Dit maakt opruimen eenvoudiger.

Opbergmeubels

Investeer in meubels met ingebouwde opbergruimte, zoals boekenplanken, kasten, of multifunctionele meubelstukken met lades. Deze kunnen helpen bij het organiseren van speelgoed en andere spullen.

Open planken

Gebruik open planken voor het opbergen van boeken en speelgoed. Het is niet alleen handig, maar het kan ook dienen als een manier om speelgoed tentoon te stellen.

Hangende opbergruimte

Hang netten, zakken of opbergtassen aan de muur om knuffels, poppen en ander licht speelgoed in op te bergen. Dit helpt ruimte te besparen en geeft een opgeruimde uitstraling.

Sorteer op soort

Organiseer speelgoed op basis van categorieën. Bijvoorbeeld, plaats bouwstenen bij elkaar, puzzels bij elkaar, en knuffels bij elkaar. Dit maakt het vinden van specifiek speelgoed gemakkelijker.

Rotatiesysteem

Overweeg een rotatiesysteem voor speelgoed. Berg een deel van het speelgoed op en wissel het af om de interesse van de kinderen te behouden. Dit kan ook helpen om de hoeveelheid speelgoed beheersbaar te houden.

Opruimmanden

Plaats opruimmanden in verschillende kamers van het huis. Leer de kinderen om speelgoed aan het eind van de dag in de manden te doen. Op die manier blijft het speelgoed niet overal verspreid liggen.

Gebruik deur-organizers

Hang organizers aan de binnenkant van kastdeuren om klein speelgoed, knutselspullen, of ander materiaal netjes op te bergen.

Creëer een speelhoek

Reserveer een specifieke hoek of ruimte in huis als speelhoek. Hier kan al het speelgoed van de kinderen worden opgeborgen, waardoor de rest van het huis opgeruimder blijft.

Doneer of ruil

Vaak heb je ook oud speelgoed dat al lang niet meer wordt gebruikt. Als speelgoed niet meer wordt gebruikt, overweeg dan om het te doneren of ruilen met andere gezinnen. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van de hoeveelheid speelgoed, maar het kan ook een positieve gewoonte van delen en geven bevorderen.

Wat doe jij met al dat speelgoed: hoe berg jij dit op?