Lente: Tijd voor de grote Voorjaarsschoonmaak!

Huis schoonmaken - raam

De lente is begonnen en dat betekent dat het tijd is voor de grote voorjaarsschoonmaak in huis. Het is de perfecte gelegenheid om je huis een frisse start te geven en om van de gelegenheid gebruik te maken om je spullen te organiseren en te ontdoen van onnodige rommel. In het Engels hebben ze hier ook een mooie term voor: de welbekende Spring Cleaning. Hieronder vind je een lijst met klussen die je bijvoorbeeld elk voorjaar kunt doen om je huis weer lekker schoon en fris te krijgen.

Stof afnemen

Ga door het hele huis en stof alle oppervlakken af, inclusief meubels, planken, kasten, deuren en raamkozijnen. Gebruik een microvezeldoek om het stof op te vangen en voorkom dat het zich verspreidt. Vergeet niet om ook de lampenkappen, plafondventilatoren en andere moeilijk bereikbare plaatsen af te nemen.

Ramen wassen

Begin met het wassen van de binnen- en buitenkant van de ramen. Je kunt hiervoor een glasreiniger gebruiken of een oplossing van azijn en water. Veeg de ramen schoon met een zachte doek en droog ze af met een schone doek. Vergeet niet om ook de vensterbanken en het raamkozijn schoon te maken.

Huis schoonmaak - ramen

Keukenkastjes en -lades schoonmaken

Haal alles uit je keukenkastjes en -lades en maak ze van binnen schoon. Gooi onnodige spullen weg en organiseer de overgebleven items zodat ze gemakkelijker te vinden zijn. Maak de buitenkant van de kastjes schoon met een allesreiniger en een vochtige doek.

Badkamer schoonmaken

Maak de badkamer grondig schoon, inclusief de douche, badkuip, toilet en wastafel. Gebruik een badkamerreiniger om zeepresten en schimmel te verwijderen en een schone doek om alles af te nemen. Vergeet niet om de badmat en handdoeken te wassen en te vervangen door schone exemplaren.

Beddengoed reinigen

Vervang het beddengoed in alle slaapkamers en was alles op de hoogste temperatuur die is toegestaan. Keer de matrassen om en stofzuig ze om eventuele stof en vuil te verwijderen.

Vloeren dweilen en reinigen

Stofzuig alle vloeren in het huis, inclusief tapijten en vloerkleden. Dweil de harde vloeren met een reinigingsmiddel om vuil en vlekken te verwijderen. Vergeet niet om de plinten en hoeken van de kamers ook schoon te maken.

Huis schoonmaken - vloeren

Organiseer en gooi spullen weg

Ga door alle kamers en organiseer spullen zodat ze gemakkelijker te vinden zijn. Gooi onnodige spullen weg of doneer ze aan een goed doel. Gebruik opbergbakken om kleine spullen op te bergen en zet boeken en tijdschriften op een boekenplank.

Tijd dus voor een flinke schoonmaak in je huis. Met een grote voorjaarsschoonmaak is jouw huis straks weer helemaal fris en schoon!

Laat een reactie achter