Steeds meer mensen willen graag langer in hun eigen huis blijven wonen. Ook als ze ouder of hulpbehoevend worden. Om langer in je eigen vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen, dienen vaak de nodige aanpassingen in en rond het huis gemaakt te worden. Zo blijft je woning naarmate je ouder wordt toch veilig, toegankelijk en comfortabel. Een volledig aangepaste mantelzorgwoning biedt ook een oplossing.
Een goed toegankelijk huis
Vaak wordt meteen gedacht aan het veiliger maken van je huis, met allerlei aanpassingen en maatregelen. Maar minstens net zo belangrijk is dat je huis overal goed toegankelijk is. Denk aan het verlagen of helemaal verwijderen van drempels en het creƫren van een rolstoelvriendelijke of rollatorvriendelijke entree van je huis. Bijvoorbeeld met een schuine opgang, om een eventueel hoogteverschil te overbruggen tussen binnen en buiten. Ook het verbreden van alle looproutes in huis en het verwijderen van obstakels is belangrijk, zodat je ook met een rollator of rolstoel overal goed bij kan. Het kan dan zelfs nodig zijn om deuropeningen te verbreden, zodat je overal een ruime vrije doorgang hebt. Als er geen slaapkamer op de begane grond is, maar je toch minder mobiel bent, kan een traplift uitkomst bieden.
Veilig wonen
Naast de toegang is veiligheid uiteraard van belang. Plaats handgrepen, steunen en leuningen. Bijvoorbeeld in het toilet en in de badkamer. Ook een beugel of steun bij het bed kan handig zijn, om makkelijker in en uit bed te komen. Gebruik anti-slip matten op plekken waar je langer moet staan (denk aan de keuken), of waar je vaak langs loopt met natte schoenen (voordeur en achterdeur). Voeg anti-slip strips toe op traptreden. Vergeet ook niet om voldoende rookmelders en koolmonoxide melders te plaatsen en zorg overal voor goede heldere verlichting.
Maatregelen per ruimte
Per ruimte kan je natuurlijk nog aanvullende maatregelen nemen. Hier onze tips voor veilige en toegankelijke ruimtes:
Badkamer
- Plaats een verhoogd toilet
- Kies voor een inloopdouche
- Plaats grepen en beugels
- Gebruik een douchezitje
Keuken
- Kies voor een inductie kookplaat (minder kans op brandwonden en brand)
- Kookplaten met een ingebouwde timer gaan vanzelf weer uit
- Neem uittrekbare keukenkasten en laden, zodat je overal makkelijk bij kan
- Kies een keuken met een goede werkhoogte
Woonkamer
- Kies voor ergonomische meubels met voldoende steun (bijvoorbeeld een comfortabele stoel met armleuningen)
- Zorg voor heldere hoofdverlichting
- Op afstand bedienbare voorzieningen, zoals de thermostaat, verlichting en gordijnen zijn ideaal
Slaapkamer
- Kies voor een (elektrisch) verstelbaar bed
- Plaats een noodlampje met een bewegingssensor
Langer thuis blijven wonen in een mantelzorgwoning
Het kan nog een hele investering en opgave zijn om je huis aan te passen. Als een zorgbehoevende bij familie in komt wonen, is het vaak erg lastig om de behoeften en wensen van elk gezinslid te combineren. Ook de privacy komt al snel in het geding.
Mantelzorgwoningen biedt een goede oplossing. Een mantelzorgwoning is een volledig aangepaste woning die in je tuin geplaatst wordt, waarin de zorgbehoevende kan wonen zonder uit de vertrouwde omgeving weg te gaan. Zo hoef je niet te kiezen voor een zorginstelling.
Voordelen van een mantelzorgwoning
Een groot voordeel van een mantelzorgwoning in de tuin, is dat ingrijpende aanpassingen aan de bestaande woning niet meer nodig zijn. Je hoeft dus niet te verbouwen. Doordat de zorgverlener en zorgbehoevende apart van elkaar wonen, is er ook meer privacy. De omgeving voor de zorgbehoevende voelt bekend en vertrouwd en het gevoel van zelfstandig wonen blijft behouden.
Als je tuin wat ruimer is, kan het mooi zijn om naast of rondom de mantelzorgwoning nog een eigen terras(je) te realiseren. Met een stukje haag zit je zelfs nog vrij!