Het huis schilderen: Zo doe je dat!

Huis schilderen tips

Het schilderen van de buitenkant van je huis kan een grote impact hebben op de uitstraling en waarde van je woning. Het schilderen van ramen, deuren, kozijnen van je huis vereist wel enige voorbereiding en aandacht voor detail. Hier onze tips, zodat je weet hoe je dit aanpakt, wat je nodig hebt en waar je op moet letten.

Huis schilderen: Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig? Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde materialen in huis hebt. Hieronder staan enkele van de belangrijkste materialen die je nodig hebt:

 1. Verfkwasten en rollers
 2. Afplaktape
 3. Schuurpapier
 4. Plamuur
 5. Verf
 6. Verfbakken
 7. Trap of ladder

Schilderen: Hoe ga je te werk?

 1. Reinigen: Voordat je begint met schilderen, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak schoon en droog is. Maak alle ramen, deuren, kozijnen en hout aan de buitenkant van je huis grondig schoon. Gebruik een hogedrukreiniger (op de zachte stand) of een borstel en zeep om vuil, stof en vuil te verwijderen.
 2. Schuren: Schuur alle oppervlakken die je gaat schilderen lichtjes met fijn schuurpapier om oneffenheden te verwijderen en het oppervlak glad te maken. Vergeet niet om de randen en hoeken ook lichtjes te schuren.
 3. Plamuren: Indien nodig, vul gaten en scheuren in met plamuur en laat dit goed drogen voordat je begint met schilderen. Gebruik hiervoor een plamuurmes.
 4. Afplakken: Plak alle oppervlakken af die je niet wilt schilderen, zoals de ramen, deurknoppen en brievenbus. Dit zorgt ervoor dat je alleen het oppervlak schildert dat je wilt schilderen.
 5. Breng de primer aan: breng een primer aan op het oppervlak voordat je begint met schilderen.
 6. Laat de primer goed drogen, voordat je begint met je eerste laag verf.
 7. Schilderen: Begin met het schilderen van de ramen, deuren, kozijnen en hout aan de buitenkant van je huis. Gebruik een goede kwaliteit verfkwast of roller en breng de verf aan in lange, gelijkmatige slagen. Vergeet niet om de verf goed te laten drogen voordat je een tweede laag aanbrengt.
 8. Breng indien nodig een tweede laag verf aan: laat de eerste laag drogen en breng vervolgens een tweede laag verf aan voor een betere dekking en duurzaamheid.
 9. Verwijder de afplaktape: verwijder de afplaktape voordat de verf droog is om te voorkomen dat de tape de verf beschadigt
 10. Laat de verf goed drogen.

Waar moet je op letten bij het schilderen van je huis?

Er zijn enkele belangrijke dingen waar je op moet letten bij het schilderen van de buitenkant van je huis:

 1. Kies de juiste verf: Kies een verf die geschikt is voor het oppervlak dat je gaat schilderen en de weersomstandigheden in jouw omgeving.
 2. Vermijd schilderen in de volle zon: Schilder niet in de volle zon omdat de verf te snel kan drogen en er dan strepen ontstaan.
 3. Werk veilig: Gebruik altijd een trap, ladder of steiger om bij hogere oppervlakken te komen en zorg ervoor dat deze stevig en stabiel staat.
 4. Werk in een droge periode, zodat de verf goed kan drogen. Schilderen bij vochtig weer kan ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht en kan leiden tot afbladderen of barsten van de verf.
 5. Voorbereiding: een goede voorbereiding is essentieel om een ​​goed resultaat te bereiken. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je begint met schilderen. Verwijder vuil en stof met behulp van een hogedrukreiniger of door het oppervlak schoon te maken met een reinigingsmiddel en een borstel. Schuur het oppervlak om het glad te maken en eventuele oneffenheden te verwijderen.
 6. Verftechniek: gebruik lange, gelijkmatige bewegingen om een ​​glad en gelijkmatig oppervlak te creëren. Breng de verf aan in dunne lagen en zorg ervoor dat je de verf goed uitsmeert. Laat de eerste laag drogen voordat je een tweede laag aanbrengt.