Heb jij ook een paar schilderijen in huis die nog altijd eens opgehangen moeten worden? Zit je nieuwe muurlamp nog steeds in de doos, of is die plank of kapstok nog steeds niet gerealiseerd? Veel mensen zijn bang om te boren in een muur en hangen dan ook liever niet zelf dingen op aan de muur. Dat is eigenlijk zonde, want het is een simpele klus, die iedereen kan en je kunt er een groot verschil mee maken in je huis (of tuin).
Waar wil je iets ophangen?
De vraag waar je iets wilt ophangen lijkt makkelijker dan het is. Het is namelijk belangrijk om de exacte plek te bepalen en de beste hoogte. Hang je een tv op, dan geldt hiervoor natuurlijk een hele andere hoogte dan een schilderij en een muurlamp geeft een heel ander effect, afhankelijk van de hoogte op de muur. Nog belangrijker is om zeker te weten dat je geen elektriciteitskabels of (water)leidingen raakt, als je op die plek gaat boren.
Wat wil je ophangen?
Lichte objecten zoals kleine schilderijen, sierplanken, etc. kan je ophangen met spijkers of schroeven zonder pluggen. Tenminste als de muur dit toelaat. Voor grote schilderijen, klokken, lampen en andere zwaardere objecten gebruik je pluggen met schroeven. Voor zware objecten als stevige planken, een tv, een hangkast, etc. gebruik je stevige pluggen zoals spreidpluggen of slagpluggen. Een beugel of muuranker kan nodig zijn.
Wat voor soort muur is het?
Voor verschillende soorten muren, heb je verschillende soorten gereedschap en bevestigingsmaterialen nodig. Je moet dus wel weten van welk materiaal je muur gemaakt is. Twijfel je? Tik even op de muur: een hol geluid is vaak een gipsplaat en een dof geluid wijst op een stevige muur zoals steen of beton.
In hout kan je meestal gewoon spijkers of schroeven (zonder plugs) gebruiken. Voor steen of baksteen, beton en gipsplaat gebruik je al snel schroeven met pluggen. Een plug is trouwens niets meer dan een hulpmiddel dat zorgt voor extra stevigheid en een goede gewichtsverdeling, waarin de schroef gedraaid wordt.
Welk bevestigingsmateriaal en/ of pluggen heb je nodig?
Afhankelijk van het type muur, heb je andere bevestigingsmaterialen nodig.
- Hout: spijkers of schroeven, hamer, schroevendraaier of accuboormachine
- Gipsplaat: hollewandpluggen of gipspluggen, accuboormachine
- Baksteen: stevige pluggen, klopboormachine
- Beton: stevige pluggen of betonpluggen klopboormachine
Welk gereedschap heb je nodig?
Om iets op te hangen aan de muur heb je natuurlijk ook gereedschap nodig. Denk aan een boormachine en wat hulpmiddelen. Verzamel het benodigde gereedschap voordat je begint aan dit klusje en leg dit klaar. Dit heb je nodig:
- Accuboormachine of klopboormachine
- De juiste pluggen en schroeven
- Potlood
- Meetlint
- Waterpas
Stappenplan: Zo hang je iets aan de muur
Bepaal de exacte plek van de schroeven met het meetlint en markeer dit op de muur met het potlood. Controleer met de waterpas of alles recht is.
Boor gaten in de muur op de gemarkeerde plekken. Zorg ervoor dat de boor in diameter past bij de gekozen pluggen. Boor altijd voorzichtig en helemaal recht. Bij harde muren, zoals beton of baksteen kan een klopboor of boormachine met klopfunctie nodig zijn.
Plaats de pluggen in de geboorde gaten, totdat ze gelijk zijn (vlak lopen) met de muur.
Draai de schroeven in de pluggen. Laat de schroef telkens iets uitsteken, zodat je hieraan het object kunt bevestigen.
Hang het object op aan de schroeven. Controleer nogmaals of het waterpas is en of het stevig hangt.
Tips voor het ophangen en bevestigen
Een beetje voorbereiding en nauwkeurig werken voorkomt problemen en zorgt voor een mooie en nette afwerking. Ook veilig werken is natuurlijk belangrijk.
Weet waar in je muur leidingen en kabels lopen, zodat je deze niet zult raken.
Kies de juiste pluggen voor het type muur en het gewicht van het op te hangen object.
Neem de moeite om de exacte plek van de schroeven te markeren, voordat je gaat boren.
Gebruik een waterpas om te voorkomen dat het scheef hangt.
Test na het ophangen voorzichtig of het goed en stevig hangt.