Je eigen huis verduurzamen: Hoe begin je, wat kan je zelf en wat moet je laten doen?

Huis verduurzamen - isolatie / isoleren

Woon jij, net als zoveel mensen, in een huis dat niet erg energiezuinig is?
Heb je bijvoorbeeld nog geen zonnepanelen, warmtepomp, of geen spouwisolatie of dubbelglas? Dan kan het heel verstandig zijn om je huis te verduurzamen. Zeker in deze dure tijden! Het positieve effect van de explosief gestegen energieprijzen is dat de urgentie om te verduurzamen is toegenomen en dat de terugverdientijd nu veel korter is!

Maar hoe begin je met het verduurzamen van je huis? Waarmee kan je makkelijk zelf beginnen en welke klussen kan je beter uitbesteden?

Huis verduurzamen: Zelf doen

Eigenlijk kan je ook zelf al heel veel doen aan duurzamer en energiezuiniger wonen. Het beperken van je watergebruik, energie besparen door apparaten uit te schakelen, het terugdraaien van de thermostaat, minder lang douchen en wassen op lagere temperatuur, maakt al veel verschil! Vergeet ook niet om het huis regelmatig goed te ventileren. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar voldoende frisse lucht in huis helpt echt. Dit is namelijk makkelijker en sneller te verwarmen.

Vervang oude fittingen in je lampen voor energiezuinige led verlichting en plaats een water besparende kraan of douchekop (bijvoorbeeld met doorstroombegrenzers). Ook oude en energie slurpende apparaten vervang je waar mogelijk door nieuwe energiezuinige apparaten, bij voorkeur met een energielabel A.

Woning verduurzamen: Zelf doen of laten doen?

Het is natuurlijk maar net hoe handig je zelf bent (of je vrienden en familie zijn). Toch zijn er best klussen die in veel gevallen best zelf gerealiseerd kunnen worden. Ook als je iets minder handig bent. Denk aan het bekleden van de achterkant van radiators met radiatorfolie, het aanbrengen van isolatiemateriaal op en rond leidingen, het plaatsen van deurdrangers, tochtstrippen monteren op ramen en deuren, het isoleren van de zolderkamer met steenwol, etc.

Huis verduurzamen: Laten doen

Dubbelglas

Het vervangen van enkel glas of oud dubbelglas is een van de populairste energie besparende maatregelen voor het huis. In de meeste gevallen is het verstandig om dit te laten doen. Goed dubbelglas (bijvoorbeeld HR++ of HR+++) kan echt een aanzienlijk verschil maken voor het verduurzamen van je huis!

Spouwisolatie

Ook populair is spouwisolatie. De spouwmuur wordt dan gevuld met isolerend materiaal, zodat er minder warmteverlies is. Dit is een klus die je vaak binnen vrij korte tijd kan laten doen. Vaak wordt deze maatregel gecombineerd met een of meerdere andere maatregelen.

Vloerisolatie

Minder bekend is vloerisolatie. Toch kan dit ook zeker een hele goede maatregel zijn. Veel huizen hebben namelijk een vrij koude vloer, waardoor het veel moeilijker is om het huis goed op te warmen in de winter. Wel kan vloerisolatie een vrij kostbare maatregelen zijn, afhankelijk van de variant die gekozen wordt.

Dakisolatie

Dakisolatie is vaak ook vrij kostbaar (vooral om dat je er meestal niet goed bij kan), maar is zeker een hele doeltreffende maatregel om het energie verlies te beperken.

Huis verduurzamen of energie besparen - zonnepanelen

Zonnepanelen

Misschien wel de meest gekozen manier om het huis te verduurzamen momenteel, is het (laten) plaatsen van zonnepanelen. Hierdoor kan je overdag natuurlijk zelf elektriciteit opwekken om vervolgens in het eigen huis te gebruiken. Heb je die dag meer opgewekt aan stroom dan je kon gebruiken? Dan lever je het overschot terug aan het net en krijg je hiervoor (vooralsnog) een vergoeding. Omdat dit het elektriciteitsnet op piekmomenten behoorlijk kan overbelasten, zal in de toekomst waarschijnlijk steeds meer ingezet worden op het lokaal opslaan van de zonne-energie, middels accu’s. Ook zal de nu nog erg gunstige subsidieregeling voor de aanschaf snel (verder) versobert worden.

Warmtepomp

In combinatie met zonnepanelen wordt veel gekozen voor een warmtepomp. Dit is een elektrisch alternatief voor een gasgestookte cv. Deze kan je vervolgens met behulp van je zonnepanelen voorzien van de benodigde energie.

Welke maatregelen om je woning te verduurzamen heb jij al genomen?

En wat ga jij nog (laten) doen in huis?

Laat een reactie achter