Hoe realiseer je een goede werkplek in je woonkamer?

goede werkplek

In de afgelopen jaren is het werken vanuit huis natuurlijk steeds gewoner geworden. Het kan echter lastig zijn om een geschikte werkplek in huis te vinden, vooral als je weinig ruimte hebt. Heb je geen aparte werkkamer of extra kamer die je als kantoor kunt gebruiken? Dan is de woonkamer vaak de beste optie. In dit blog geven we je tips om een werkplek te creƫren in de woonkamer, die weinig ruimte in beslag neemt en toch ergonomisch verantwoord is.

Kies een geschikte plek

Voordat je begint met het inrichten van je werkplek, is het belangrijk om de juiste plek te kiezen. Probeer een plek te vinden die voldoende natuurlijk licht heeft en waar je niet gestoord wordt door andere mensen in huis. Zet je werkplek ook niet te dicht bij de televisie of andere afleidende apparaten. Ook kan je beter niet op de tocht zitten of in een doorgang.

Kies een geschikt bureau

Een goed bureau is essentieel voor een goede werkplek. Kies bij voorkeur een bureau dat niet te groot is en dat past bij de stijl van je woonkamer. Een opklapbaar bureau kan een goede optie zijn als je weinig ruimte hebt. Het hoeft natuurlijk geen echt bureau te zijn. Je kunt ook denken aan een diepe zwevende plank, of tafel. Zorg er wel voor dat het bureau groot genoeg is om je laptop, scherm en andere benodigdheden op te plaatsen. Ook is een goede werkhoogte van belang.

Kies een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel is minstens zo belangrijk als een goed bureau. Kies een ergonomische stoel die comfortabel zit en die je kunt aanpassen aan je lichaam. Zo voorkom je rugklachten en andere lichamelijke klachten als gevolg van langdurig zitten. Staat deze stoel altijd in de woonkamer en heb je dan liever geen echte bureaustoel? Denk dan aan een goede en stevige stoel voor een actieve werkhouding op de juiste hoogte, maar die beter aansluit op jouw woonstijl.

Organiseer je spullen

Een opgeruimde werkplek is essentieel voor een productieve werkdag. Zorg dat je al je spullen georganiseerd hebt en dat je snel bij alles kunt wat je nodig hebt. Maak bijvoorbeeld gebruik van ladebakjes, documenthouders en pennenbakjes om je spullen georganiseerd te houden. Zo voorkom je dat je spullen kwijt raakt en kan je op een volgend moment snel weer verder werken.

Maak gebruik van verticale ruimte

Als je weinig ruimte hebt, is het slim om gebruik te maken van de verticale ruimte. Hang bijvoorbeeld planken aan de muur waar je je spullen op kunt zetten. Zo houd je meer ruimte over op je bureau en kun je toch al je spullen kwijt.

Zorg voor goede verlichting

Goede verlichting is belangrijk voor een goede werkplek. Zorg voor voldoende natuurlijk licht en vul dit aan met goede lampen. Kies bijvoorbeeld voor een bureaulamp of een staande lamp die gericht licht geeft op je werkplek.

Hou het persoonlijk

Ten slotte is het belangrijk om je werkplek persoonlijk te maken. Zet bijvoorbeeld een paar mooie foto’s neer of hang een inspirerende poster aan de muur. Zo voel je je meer thuis op je werkplek en wordt werken vanuit huis een stuk aangenamer.

Een goede werkplek inrichten in de woonkamer hoeft niet moeilijk te zijn. Let vooral op dat je de juiste plek kiest en richt deze in voor een fijne werkomgeving.

Meer inspiratie nodig? Bekijk ons eerdere blog item met 10x Inspiratie voor je thuiswerkplek!

1 gedachte over “Hoe realiseer je een goede werkplek in je woonkamer?”

  1. Hoewel een echte werkkamer natuurlijk de voorkeur zou hebben, heeft de afgelopen tijd laten zien dat er veel meer mogelijk is. Van thuis werken aan de keukentafel, tot aan een kleine werkplek in de hoek van de woonkamer… allemaal oplossingen om toch goed vanuit huis te kunnen werken. Vaak ben je nog productiever ook thuis!

Reacties zijn gesloten.