Behangen: Zo doe je dat makkelijk en snel!

Zo moet je behangen - Woonkamer behang

Behangen kan een spannend project zijn om je huis een frisse en persoonlijke uitstraling te geven. Of je nu een ervaren klusser bent of het voor de eerste keer doet, een goed plan en de juiste technieken zullen je helpen om een prachtig resultaat te bereiken. In deze blog ga ik je begeleiden door het behangproces met handige tips en een stapsgewijs plan, zodat je zelfverzekerd aan de slag kunt gaan en je muren kunt transformeren.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint, zorg je ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt, waaronder behang, behanglijm, een schaar, meetlint, een potlood en een spatel. Zorg er ook voor dat je de oppervlakte van de muur meet, zodat je weet hoeveel behang je nodig hebt.

Stap 2: Kies het Juiste Behang

Kies een behang dat past bij de stijl van de ruimte en zorg ervoor dat het patroon goed aansluit bij je interieur. Het is belangrijk om te weten of je behang met een patroon hebt dat herhaalt of een effen behang, omdat dit invloed heeft op hoe je het behang knipt en aanbrengt. Er zijn vele soorten en stijlen behang. Denk bijvoorbeeld aan effen behang, gestreept, met print, botanisch, geometrisch, retro, exotisch, textuur, structuur of vliesbehang, kinderkamer behang en fotobehang.

Stap 3: Maak de Muur Klaar

Controleer de muur op oneffenheden en scheurtjes. Repareer deze vooraf en zorg ervoor dat de muur schoon en glad is voordat je begint. Dit helpt het behang om gelijkmatig aan te hechten.

Stap 4: Snij en Prepareer het Behang

Meet de hoogte van de muur en voeg enkele centimeters toe aan de boven- en onderkant om te zorgen voor overlap. Snijd het behang op maat met een schaar. Breng behanglijm aan volgens de instructies op de verpakking en laat het behang even rusten om de lijm te activeren.

Stap 5: Begin met Behangen

Start bij een hoek van de muur en werk naar buiten toe. Zorg ervoor dat het behang recht en gelijkmatig is uitgelijnd. Gebruik een spatel om luchtbellen en overtollige lijm weg te strijken terwijl je het behang op de muur plaatst.

Stap 6: Herhaal en Sluit Aan

Herhaal de bovenstaande stappen voor elk stuk behang totdat de muur volledig is bedekt. Zorg ervoor dat de patronen bij elkaar aansluiten en er geen overlappingen zijn. Als je overlappend behang hebt, snijd dit dan voorzichtig af met een scherp mes.

Stap 7: Werk de Randen Af

Als je behang over de randen van de muur hebt laten hangen, kun je dit nu voorzichtig afsnijden met een mes voor een nette afwerking.

Stap 8: Laat het Behang Drogen

Laat het behang voldoende drogen volgens de instructies op de behanglijmverpakking voordat je meubels terugplaatst of de ruimte in gebruik neemt.

Tips voor succesvol behangen

  1. Zorg voor goede verlichting in de ruimte om nauwkeurig te kunnen werken.
  2. Werk geduldig en nauwkeurig, vooral bij het uitlijnen van patronen.
  3. Begin altijd met een rechte lijn om scheef behang te voorkomen.
  4. Werk van boven naar beneden om druipen van lijm te voorkomen.
  5. Wees voorzichtig bij het afsnijden van overlappend behang om te voorkomen dat je het onderliggende behang beschadigt.

Met deze handige tips en stapsgewijze instructies ben je nu goed voorbereid om zelf aan de slag te gaan met behangen. Onthoud dat oefening kunst baart, dus wees niet ontmoedigd als het niet meteen perfect is. Met wat geduld en aandacht kun je een prachtige nieuwe uitstraling aan je ruimte geven en trots zijn op je behangvaardigheden!