Tulpen, tulpen en nog eens tulpen: kleurenpracht in het voorjaar!

tulpen in voorjaarstuin

Als het gaat om bloemen in de lente, staat de tulp zeker in de top tien van meest populaire bloemen. Met tulpen krijg je al vroeg in het seizoen een explosie van kleur in de tuin! Tulpen zijn er in vele verschillende kleuren, maten en vormen en zijn daardoor geschikt voor vrijwel elke tuin. In dit blog geven we een overzicht van de verschillende groepen tulpen bespreken, bespreken we de meest populaire tulpen en geven we wat suggesties voor mooie plantcombinaties met tulpen.

Soorten tulpen

Er zijn vele soorten tulpen beschikbaar, van enkele bloemige tot gevulde bloemige tulpen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende soorten tulpen:

 1. Enkele late tulpen: deze tulpen bloeien in mei en hebben grote, opvallende bloemen op lange stelen.
 2. Dubbele late tulpen: deze tulpen hebben grote, dubbele bloemen en bloeien in mei.
 3. Triumph tulpen: dit zijn stevige tulpen met grote bloemen op middelgrote stelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bloeien in april.
 4. Darwintulpen: dit zijn grote tulpen met heldere kleuren en lange stelen. Ze bloeien in april en zijn zeer geschikt voor snijbloemen.
 5. Leliebloemige tulpen: deze tulpen hebben slanke bloemblaadjes die lijken op lelies en bloeien in april en mei.
 6. Parkiettulpen: deze tulpen hebben opvallende, gefranjerde bloemblaadjes en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 7. Viridiflora tulpen: deze tulpen hebben groenachtige strepen op de bloemblaadjes en bloeien in april en mei.
 8. Rembrandt tulpen: dit zijn kleurrijke tulpen met gebroken kleuren en verschillende patronen op de bloemblaadjes.
 9. Kaufmanniana tulpen: deze tulpen zijn klein van formaat en bloeien in maart en april. Ze hebben heldere kleuren en openen zich wijd in de zon.
 10. Fosteriana tulpen: dit zijn grote, vroege bloeiende tulpen met heldere kleuren en brede bladeren.
 11. Greigii tulpen: deze tulpen hebben opvallende bladeren met paarse vlekken en bloeien in april en mei.
 12. Botanische tulpen: dit zijn kleine, wilde tulpensoorten met heldere kleuren en interessante vormen en patronen op de bloemblaadjes.

11 Populaire tulpen

Er zijn vele soorten tulpen beschikbaar, maar sommige zijn populairder dan andere. Hieronder staan 15 van de meest populaire tulpen:

 1. ‘Apeldoorn’ – enkele late tulp, rood
 2. ‘Queen of Night’ – enkele late tulp, donkerpaars
 3. ‘Ballerina’ – lily-flowered tulp, oranje
 4. ‘Ice Cream’ – dubbele late tulp, wit met roze
 5. ‘Red Riding Hood’ – enkele late tulp, rood met witte rand
 6. ‘Black Hero’ – Triumph tulp, zwart met rode rand
 7. ‘Orange Emperor’ – Darwin hybride tulp, oranje
 8. ‘Menton’ – enkele late tulp, zachtroze
 9. ‘Golden Apeldoorn’ – enkele late tulp, geel
 10. ‘Angelique’ – dubbele late tulp, roze
 11. ‘Maureen’ – Triumph tulp, wit

Tulpen combineren met andere planten

Er zijn talloze plantcombinaties denkbaar die goed werken met tulpen, afhankelijk van de kleur, hoogte en bloeitijd van de tulpen en de andere planten in de omgeving. Tulpen kunnen bijvoorbeeld goed gecombineerd worden met andere voorjaarsbollen, zoals narcissen, krokussen en hyacinten. Hieronder enkele bekende en populaire plantcombinaties met tulpen:

 1. Tulpen met narcissen: deze combinatie is een klassieker en zeer geschikt voor een lentetuin. Narcissen bloeien vroeger dan tulpen en hun groene bladeren zorgen voor een mooie achtergrond voor de kleurrijke tulpen.
 2. Tulpen met alliums: alliums bloeien in de late lente en hebben mooie ronde bloemhoofdjes die goed contrasteren met de langwerpige tulpenbloemen.
 3. Tulpen met hyacinten: hyacinten en tulpen bloeien rond dezelfde tijd en hebben vergelijkbare kleuren, waardoor ze een mooie combinatie vormen.
 4. Tulpen met vaste planten: door tulpen te combineren met vaste planten zoals lavendel, salie of kattekruid kan een interessante en langdurige bloei in de tuin worden gecreƫerd. De vaste planten zorgen voor groenblijvende accenten in de tuin terwijl de tulpen bloeien.
 5. Tulpen met voorjaarsbollen: een combinatie van verschillende soorten voorjaarsbollen, zoals krokussen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes, kan een prachtig tapijt van kleur en geur in de tuin vormen.
 6. Tulpen met eenjarige bloemen: door tulpen te combineren met eenjarige bloemen zoals vergeet-me-nietjes, viooltjes of petunia’s, kan een kleurrijke en langdurige bloei in de tuin worden gecreĆ«erd.
 7. Tulpen als accentplanten: tulpen kunnen ook als solitaire planten in de tuin worden geplant, bijvoorbeeld tussen groenblijvende struiken of als accentplant in een border.

Het is belangrijk om te onthouden dat bij het combineren van planten in de tuin de kleuren en bloeitijden goed op elkaar afgestemd moeten zijn, zodat er een harmonieus geheel ontstaat.

Ben jij ook gek op tulpen in de tuin?