Bomen voor een echte bloesem tuin

bloesem

Een echte bloesem tuin is een waar genot voor de zintuigen. De zoete geur van de bloesems, de kleurrijke bloemen en het zachte gefluister van de bloesemblaadjes in de wind creëren een serene en rustige sfeer. In het voorjaar komen verschillende bomen tot bloei en creëren ze een betoverend uitzicht.

In een echte bloesem tuin zijn er verschillende bomen te vinden die in bloei komen in het voorjaar. Zo zijn er onder andere de Japanse kersenbloesem, de magnolia, de appelboom, de perenboom en de prunus. De bloesem van deze bomen is bijzonder en heeft elk zijn eigen kenmerken.

Welke bloesem bomen zijn er?

De Japanse kersenbloesem is een van de meest bekende bloesembomen en staat symbool voor de vergankelijkheid van het leven. Deze boom bloeit in de maanden maart en april en heeft zachtroze tot witte bloesems die in grote hoeveelheden aan de takken hangen. Helemaal als er meerdere sierkersen bij elkaar staan, geeft dit een prachtig effect. Na de bloei, ontstaat er een tapijt van de gevallen bloesem. Het is een van de eerste bloesem bomen.

In maart bloeien ook verschillende Prunus soorten, zoals amandel, perzik en abrikoos. Deze geven prachtige kleine bloesem in roze en wit.

Magnolia is ook een populaire bloesemboom die in de maand april bloeit. De bloemen zijn veel groter en hebben een meer opvallende kleur. De bloemblaadjes zijn meestal wit, roze of paars. De Nederlandse naam is beverboom, maar ook wordt vaak tulpenboom gebruikt (hoewel dit feitelijk niet juist is; het is dan de valse tulpenboom).

Naast magnolia, bloeit in april ook de sleedoorn (Prunus spinosa) en iets later ook het krentenboompje. Beide met een prachtige witte bloesem. Bij de krent (Amelanchier) gaat dit gepaard met een mooi bronskleurig schutblad.

De appelboom (Malus domestica) en de perenboom (Pyrus communis) komen eveneens in het voorjaar tot bloei. De bloemen van deze bomen hebben meestal een zachte roze of witte kleur. Deze bloesem is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook zeer belangrijk voor de bestuiving van de bomen en uiteindelijk de productie van fruit. Nog voordat de fruitbomen in bloesem komen, bloeien de sierappels en sierperen.

Elke maand heeft zijn eigen bloesemboom. In maart zijn dat vooral de Japanse kersenbloesem en andere Prunus soorten. In april bloeit de magnolia en krent en in april-mei geniet je van fruitbomen zoals appel, peer en kers. Ook de sering bloeit prachtig rond deze tijd.

Een echte bloesem tuin is dus een waar paradijs voor de liefhebber van de lente en de natuur. Het is een prachtige manier om de schoonheid van de lente te ervaren en te genieten van de bloeiende bomen en de kleurrijke bloemen. Of je nu zelf een bloesem tuin hebt of er een bezoekt, de bloesem in de tuin is een betoverend schouwspel dat je niet snel zult vergeten.

Geniet jij ook zo van bloesem in de tuin?