7 Echte winterklusjes in de tuin

winter tuinieren klusjes

De winter is misschien niet het seizoen waarin je het meest actief bent in je tuin, maar er zijn nog steeds enkele klussen die je kunt doen om je tuin gezond te houden en je voor te bereiden op het voorjaar. Hier zijn 7 typische winter klussen in de tuin:

Snoeien

Winter is de ideale tijd om met name bladverliezende bomen en struiken te snoeien. Het blad is verdwenen, wat het gemakkelijker maakt om te zien waar er gesnoeid moet worden. Snoei altijd met scherp gereedschap en zorg dat de snoeiwonden schoon zijn. Snoei bij voorkeur niet tijdens de vorst en het liefst bij droog weer.

Beschermen van planten

Bescherm kwetsbare en niet goed winterharde planten tegen de kou door ze af te dekken met vliesdoek of jute. Dit zal helpen om de warmte vast te houden en te voorkomen dat de planten bevriezen. Kuipplanten haal je tijdig naar binnen.

Tuin opruimen

Maak je tuin klaar voor de winter door dode planten en bladeren op te ruimen. Dit voorkomt dat ze gaan rotten en ziektes verspreiden in de lente. Tenminste, dat was altijd het standpunt van tuiniers en hoveniers. Tegenwoordig laten we eerder blad en dood plantenmateriaal liggen. Dit zorgt voor veel schuilplekken en voedsel voor dieren, vogels en insecten. Hou dus liever een of enkele rommelige hoekjes in de tuin.

Composteren

Verzamel bladeren en takken en maak er compost van. Dit is een geweldige manier om organisch materiaal te recyclen en je tuin te voorzien van voedingsstoffen voor het komende groeiseizoen. In de winter duurt het proces veel langer, maar toch is het een goed moment om hiermee te beginnen.

Tuinmeubelen opbergen

Berg tuinmeubelen op in de garage of schuur om ze te beschermen tegen de elementen. Dit verlengt de levensduur van de meubels en voorkomt dat ze gaan roesten.

Gazon onderhouden in de winter

Maai het gras tot ongeveer 5 cm hoogte en zorg dat er geen bladeren of takken op blijven liggen. Dit helpt om het gazon gezond te houden en voorkomt dat het gras verstikt. Betreed het gazon niet tijdens vorst.

Wintergroenten planten

Er zijn verschillende soorten wintergroenten die je kunt planten, zoals boerenkool, prei, koolraap en spruitjes. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid en plant de zaailingen op de juiste diepte.

Met deze zeven winterklussen in de tuin houd je je tuin gezond en voorbereid op het voorjaar. Zo kun je in het nieuwe seizoen weer genieten van een prachtige tuin. Vergeet niet om tijdens het werken in de tuin goed warm gekleed te gaan en voor voldoende verlichting te zorgen als je in de avonduren aan de slag gaat.

Laat een reactie achter