10 Populaire tuinstijlen

Tuinstijlen

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en bloemen. Het is een uitdrukking van jouw persoonlijke stijl en een oase van rust en schoonheid. Het kiezen van de juiste tuinstijl is essentieel om een sfeer te creëren die bij jou en je leefomgeving past. In dit blog ontdek je 10 bekende tuinstijlen, inclusief beschrijvingen, voorbeelden van bekende tuinen en enkele onmisbare planten voor elke stijl. Laat je inspireren en transformeer je tuin in een betoverend toevluchtsoord!

Formele tuin

De formele tuin (ook vaak Franse tuin genoemd) kenmerkt zich door symmetrie, rechte lijnen en geordende structuren. Bekende tuinen in deze stijl zijn de Tuilerieën in Parijs, de tuinen van het Paleis van Versailles en de Tuin van het Château de Villandry in Frankrijk. Onmisbare planten zijn buxus, lavendel, iris en rozen.

Cottage tuin

De cottage tuin heeft een charmante, informele uitstraling met een overvloed aan kleurrijke bloemen, vaak gecombineerd met eetbare planten. Bekende tuinen in deze stijl zijn de Hidcote Manor Garden in Engeland. Nog altijd is de cottage tuin enorm populair in Engeland. Onmisbare planten zijn rozen, viooltjes, Phlox, lupines, ridderspoor, vingerhoedskruid en lavendel.

Moderne tuin

De moderne tuin kenmerkt zich door strakke lijnen en minimalistisch design, met een focus op eenvoud en functionaliteit. Ook moderne kunst wordt regelmatig toegepast in de moderne tuin. Bekende tuinen in deze stijl zijn de High Line in New York City en de Tadao Ando Garden in Japan. Onmisbare planten zijn siergrassen, bamboe, varens, lage hagen en vetplanten.

Mediterraanse tuin

Mediterrane tuinen roepen warmte en kleur op, geïnspireerd door de tuinen van de Middellandse Zee. Vaak wordt er veel gebruik gemaakt van grind of split in warme kleuren. Terracotta potten mogen ook niet ontbreken. Een bekende tuin in deze stijl is de Boboli-tuin in Florence, Italië. Onmisbare planten zijn lavendel, olijfbomen, cipressen, jasmijn, vijg en bougainvillea.

Natuurtuin

Natuurtuinen hebben een natuurlijke uitstraling en bevorderen biodiversiteit. Meestal mag een natuurtuin wat wilder worden en is er ruimte voor planten om uit te zaaien. Een natuurlijke tuin moet voldoende voedsel en schuilplekken bieden voor dieren, vogels, bijen, vlinders, insecten en amfibieën. Een bekende tuin in deze stijl is de Highgrove Garden van Prins Charles in Engeland. Onmisbare planten zijn (inheemse) wilde bloemen, vlinderstruiken en wilgen.

Japanse tuin

De Japanse tuin is een oase van rust en eenvoud. Toch heeft elk element in de tuin een diepere betekenis. Planten hebben een natuurlijke uitstraling (al is dit vaak niet op natuurlijke wijze verkregen). Een bekende tuin in deze stijl is de Katsura Imperial Villa in Kyoto, Japan. Onmisbare planten zijn Japanse esdoorns, bonsaibomen, sierkersen, mos en bamboe.

Woestijntuin

Woestijntuinen zijn droogtebestendig en hebben een unieke uitstraling. Vaak wordt er veel gebruik gemaakt van grind of split en wordt hierin geplant. Een bekende tuin in deze stijl is de Desert Botanical Garden in Arizona, Verenigde Staten. Onmisbare planten zijn cactussen, vetplanten en agaves. Let op: veel planten die in deze tuinstijl gebruikt worden, zijn niet winterhard!

Boerderijtuin

Boerderijtuinen hebben een landelijke en rustieke uitstraling. Een bekende tuin in deze stijl is de Gardens at Hidcote in Engeland. Onmisbare planten zijn hortensia, sering, fruitbomen, zonnebloemen, dahlia’s en salvia.

Prairietuin

Moderne prairietuinen combineren vaste planten met een eigentijds ontwerp. Siergrassen worden veelal gecombineerd met vaste planten. Een bekende tuin in deze stijl is de Lurie Garden in Chicago, van de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf. Onmisbare planten zijn prairiegrassen, zonnehoed, Salvia, duizendknoop, aster, anemoon, geranium en Eupatorium.

Urban jungle tuin

Urban jungle tuinen brengen de natuur naar de stad met een weelderige beplanting. Vooral mooie bladplanten vormen de structuur van de tuin. De planten worden vaak gecombineerd met kleurrijke elementen, zoals stucwerk of muren in terracotta of zelfs hemelsblauw. Een bekende tuin in deze stijl is de Jardin Majorelle in Marrakech, Marokko. Onmisbare planten zijn varens, banaan, palm, vijg, Tetrapanax, Canna, Dahlia, en bamboe.

Wat is jouw favoriete tuinstijl?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *